понеделник, 15 март 2010 г.

ВЕЛИКДЕН

Великден е най-големият и най-тържествен християнски празник, който започва винаги в неделя и се празнува три дни.През всички празнични дни до Спасовден всички се поздравяват с Христос воскресе! и Во истина воскресе!Централно място на трапезата е отредено на боядисаните великденски яйца и козунаците , които стоят там и през трите дни на празника, за да се посреща всеки гост на пълно, за здраве и благоденствие.

Нашите великденски яйца са рисувани с водни бои, брокат , украсени с паети ,имаме и декупаж.

неделя, 14 март 2010 г.

сряда, 10 март 2010 г.

Лазарки


Моите малки лазарки, които с нетърпение очакват този празник.Тази година ще се погрижим и за малката лазарка, да я облечем подходящо за обичая.

ЛАЗАРУВАНЕ


В лазаруването участват моми и момичета, които започват да се готвят още по време на Великите пости, групират се по възраст и по чети.В четата има пеячки, шеталици, една от лазарките носи кошничка за яйца.Обхождат селото в събота от обяд и неделя до обяд, като влизат във всяка къща, пеят песен за всеки член от семейството. Играят несключено лазарско хоро.Стопаните ги даряват с яйца и дребна пара.
Съществува вярване, че къща в която са влезли лазарки, ще е честита .В нея ще има берекет и изобилие, а челядта ще се радва на здраве и хубав живот през цялата година.
Лазаруването е пролетен момински обичай, който е изпълнен с древна символика и обредност, която засяга любовта на младите, тяхната предстояща женитба и бъдещ семеен живот.

петък, 5 март 2010 г.


Харесах си тази прежда и не устоях на изкушението да си я купя. Реших да изплета шал, който да подаря за 8-ми Март. Размерите на шала са дължина 1.80, ширината е 15 см.